Από την αποτυχία στην επιτυχία: 3 start up success stories

Συντάκτης: Διονύσης Τσιριγώτης

Στο σημερινό αρθρό θα μιλήσω για 3 ιστορίες start up εταιριών που ξεκίνησαν με μια κάλη ιδέα, οι οποίες στην αρχή δεν τα πήγαιναν τόσο καλά, αλλά στο τέλος τα κατάφεραν. Θέλω αυτό το άρθρο να είναι μια υπενθύμιση κάθε φορά που αισθανόμαστε ότι δεν θα τα καταφέρνουμε να πετύχουμε στη ζωή μας, ότι πριν πετύχουμε, πρέπει πρώτα να αποτύχουμε κάποιες φορές. Αυτό θα μας κάνει να εκτιμήσουμε την επιτυχία μας, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να τη διατηρήσουμε.

Πως δημιουργήθηκαν τα angry birds

Από την αποτυχία στην επιτυχία: 3 start up success stories

Θα ξεκινήσω με τους δημιουργούς ενός πολύ διάσημου παιχνιδιού, του angry birds. Ξεκίνησε μια παρέα 3 ανθρώπων, που πριν φτιάξουν το angry birds δοκίμασαν την τύχη τους 51 φορές και απέτυχαν. Είχαν φτάσει μάλιστα να είναι κοντά στην χρεωκοπία. Αυτοί όμως επέμειναν και είπαν θα δοκιμάσουμε ένα ακόμα παιχνίδι. Μετά από κάποιες ιδέες σκέφτηκαν το angry birds. Το δημιούργησαν και μέσα σε λίγο διάστημα έγινε ένα από τα πιο γνωστά παιχνίδια στον κόσμο και μάλιστα ένα από τα πρώτα παιχνίδια στο play store και apple store, μιας που όταν ξεκίνησε αυτό το παιχνίδι ήταν στην αρχή της εποχής των smartphones και όλης της αγοράς που υπάρχει σήμερα.

Πως δημιουργήθηκε το Instagram

Από την αποτυχία στην επιτυχία: 3 start up success stories

Μία ακόμα παρόμοια ιστορία είναι το instagram ή αλλιώς Burbn. Ο Κέβιν Σίστρομ ξεκίνησε μαθαίνοντας προγραμματισμό το βράδυ μετά την κανονική του δουλειά. Έτσι έφτιαξε μια εφαρμογή που την ονόμασε burbn, την οποία μοίρασε στους φίλους του και αφού είδε ότι είχε επιτυχία συγκέντρωσε επενδυτές, όπου κατάφερε να μαζέψει 500.000 δολάρια. Εκεί είναι που γνώρισε τον συνιδρυτή του ινσταγκραμ.

Όσο επεξεργάζονταν την εφαρμογή κατάλαβαν ότι είχαν μία εφαρμογή που μπορούσε να κάνει ό,τι σχεδόν το facebook. Εκεί αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία εφαρμογή αποκλειστικά με το ανέβασμα των φωτογραφιών. Έτσι μέσα σε μία εβδομάδα δημιούργησαν την εφαρμογή, αλλά ήταν τόσο καταστροφική που ‘κράσαρε’ όλη την ώρα και γενικά δεν λειτουργούσε όπως θα έπρεπε (όπως λένε και οι προγραμματιστές ήταν να το βάψεις μπλε και να το πετάξεις στην θάλασσα). Έτσι επέστρεψαν στο αρχικό τους πλάνο, το ανέβασαν στο apple store, αλλά δεν είχε μεγάλη επιτυχία. Εκεί που θα τα παράταγαν, επέμειναν, ξανά έτρεξαν την εφαρμογή, έβγαλαν όλες τις δυνατότητες που είχε η εφαρμογή και άφησαν μόνο το ανέβασμα των φωτογραφιών και το μετονόμασαν στο γνωστό σε όλους μας σήμερα instagram και μέσα σε λίγες ώρες ήταν πρώτη σε κατέβασμα εφαρμογή ανεβάσματος φωτογραφίας.

Πως δημιουργήθηκε το Pinterest

Από την αποτυχία στην επιτυχία: 3 start up success stories

Η τελευταία ιστορία που η αποτυχία έγινε μεγάλη επιτυχία. είναι η δημιουργία του Pinterest. O Μπεν Σιμπελμαρν (δημιουργός του pinterest) δούλευε στην Google και παράλληλα δούλευε διάφορα projects, μέχρι που αποφάσισε ότι θα ασχοληθεί εξολοκλήρου με αυτά. Έτσι μια μέρα αποφάσισε να παραιτηθεί από την google και ξεκίνησε μαζί με τον Πολ Σιάρα να φτιάχνουν εφαρμογές για τα smartphones. Έφτιαξαν μια εφαρμογή που λεγόταν Τote που ήταν μία εφαρμογή αγορών, η οποία δεν πήγε πολύ καλά. Κάπου εκεί εντάχθηκε ο Εβαν Σαρπ και αποφάσισαν ότι θα δημιουργήσουν μια εφαρμογή που θα συλλέγει εικόνες, δηλαδή το Pinterest. Μετά από πολλές προσεγγίσεις επενδυτών, η απάντηση που έπαιρναν ήταν αρνητική. Έτσι και σε αυτή την ιστορία αντί να τα παρατήσουν συνέχισαν να εξελίσσουν την εφαρμογή και μετά από 4 μήνες, τον Μάρτιο του 2010 την έκαναν διαθέσιμη. Μάλιστα ο Μπεν Σιμπελμαρν έγραψε στους πρώτους 7.000 ενεργούς χρήστες, που κυρίως ήταν μαμάδες. Το 2013 είχε 25 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες και την έκανε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εφαρμογές στον κόσμο.

Κλείνοντας, το νόημα από αυτές τις ιστορίεςείναι ότι για να πετύχεις. πρώτα πρέπει να αποτύχεις. Αυτό έχει να κάνει με όλα τα πράγματα στην ζωή μας, στα επαγγελματικά μας, στα προσωπικά μας, στα οικογενειακά μας και γενικά στη ζωή μας.

Οπότε δείτε την αποτυχία σαν μια ευκαιρία βελτίωσης και μην απογοητεύεστε. Αν απογοητεύεστε και τα παρατάτε, ποτέ δεν θα φτιάξετε κάτι τόσο διασκεδαστικό, όπως το Angry Birds ή επιτυχημένο όπως το Instagram ή ακόμη τόσο όμορφο όπως το Pinterest στη ζωή σας.

Συντάκτης: Διονύσης Τσιριγώτης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.